Национален Клуб на Слависта

Форум

Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Чет Дек 26, 2024 1:53 pm

Отговори на тема  [ 1287 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 125, 126, 127, 128, 129
 Венци в атака... 
Автор Съобщение
Орден "Стара Славия"

Мнение Re: Венци в атака...
Венци Стефанов: Замислям се за оттегляне

Дни преди столичното дерби между ЦСКА и Славия Росен Ангелов от „Тема Спорт“ потърси за интервю боса на белите Венцеслав Стефанов. Той говори и за куп други теми, свързани с българския футбол. Както винаги, бившият член на Изпълкома е прям и открит, казвайки нещата такива, каквито ги вижда.

Г-н Стефанов, Славия записа първа победа за сезона в миналия кръг срещу "Спартак" Варна – 3:1 в „Овча купел“. Падна ли ви тази тежест от плещите, че все още бяхте без успех?
– Не ми се говори, моля ви се. Наистина не ми се говори… Особено преди мача с ЦСКА.

След оттеглянето на Гриша Ганчев вие останахте „последния мохикан“ в българския футбол по отношение на ръководителите. Догодина стават 30 години, откакто сте в Славия…
– Само аз, ама… Не е лесно. Това слънце грее, ама не топли. Въпреки че навън е 44 градуса.

И все пак може ли Славия да спечели трите точки и срещу ЦСКА?
– Ако играят повече от младите, ще бием. Ако играем пак „Ганкиното“ – трудно.

ЦСКА също не започна добре сезона. Загуби 0:3 от "Спартак" Варна, но пък вие бихте соколите с 3:1…
– Това не е показателно. Мач с мач не си прилича. Никога не ги сравнявайте така нещата.

Ще се справят ли Стоян Орманджиев и Филип Филипов с тежката задача в ЦСКА?
– Интелигентни момчета са. Ако имат повече свобода, мисля, че ще направят нещо добро. И Орманджиев и Фичо са умни момчета с бъдеще. За Стипич не мога да кажа нищо, не го познавам, не го знам що за треньор е. Тепърва трябва да се доказва.

Може ли назначението му да се окаже сполучлив избор за ЦСКА?
– То досега, ако не се е оказало, тепърва няма да се случи.

Ще се справи ли новият собственик Валтер Папазки и ще бъдат ли по-добре нещата в ЦСКА?
– Ще видим. Аз имам мнение, че той е сериозен човек и ако се е захванал както трябва, ще си свърши работата.

Не се ли нуждае ЦСКА от връщане в управлението на някои от по-старите и знакови фигури?
– Трябваше и Мето Томанов, и Емил Костадинов, и Любо Пенев, и други емблеми да са в ЦСКА. Това са хора, които трябва да са там, на „Армията“, която се надявам, че ще се построи. Имаме нужда от нови стадиони.

Как ще коментирате резила на Лудогорец срещу Карабах?
– Ако Кирил Домусчиев беше треньор, щеше да ги нареди по-добре оня ден. Чичо Гошо тотално обърка нещата. Такъв шамар отдавна не е удрян на български отбор, и то от Азербайджан. Аз разбирам да беше Нидерландия, Германия, Испания, да кажем – хайде, случва се. Ама Азербайджан!? Едно време ги биехме на куц крак.

Може ли сега "Левски" да се възползва и да победи в събота в Разград, да завърже първенството?
– "Левски" върви добре. От новите треньори техният – Станислав Генчев, най-много ми харесва.

Той игра при вас в Славия…
– Да. Вижда се, че е интелигентно момче. Дай Боже, да успее да се развие и да стане добър треньор. Защото ние нямаме изявени треньори в момента. Видяхте, че от тези от САЩ’94 нито един не излезе. Сега идва нова вълна, нова надежда. Да видим. Друг като Чичо Пенчо трудно ще се намери. Пената беше корифей в професията.

Наско Сираков успя ли да овладее положението в "Левски" след турбулентния период, през който премина?
– Като гледам, добре вървят, браво! Публиката страшно много им помагаше и финансово, и всичко, но когато започнат феновете да се бъркат в професионалната работа, когато започват те да решават какво и как да стане, нещата се объркват. Трябва един да кара влака Един да носи отговорност, а те машинистите май са много при тях. Колективната отговорност е размиване на истината.

Вие докога ще карате влака, замисляли ли сте се да се оттеглите?
– Замислям се. Здраве да има. Вече съм на 74 години, а кажи речи половината от тях съм във футбола – близо 30 години.

Доскоро с Гриша Ганчев бяхте последните от онова поколение управници от средата на 90-те…
– Той даже дойде след мен във футбола.

Остана ли той неразбран в ЦСКА?
– ЦСКА е табела, както той се изразява. Там не можеш да действаш с компромиси.

ЦСКА бе толкова близо до титлата през 2023 година, значи все пак някой може да спре Лудогорец?
– Хайде де, и аз не знам как стана тази работа. Ако Лудогорец намерят друг треньор като Чичо Гошо, "Левски" може и да ги изпревари.

Сега назначават временно Захари Сираков, но натам какво ще правят?
– Натам трябва да вземат Леля Ванга…

Да минем към една друга наболяла тема, има ли нужда от промяна на договора за тв правата, защото доста клубове вече изразиха публично несъгласието си?
– Категорично трябва промяна. Работи се вече в тази насока и ще се борим за увеличение. На първо време поне 30 процента. Защото така не може повече. Когато подписвахме договора, цените на платените канали, които излъчват шампионата, бяха по 5-6 лева на месец, а сега са 15 лева. Те са вдигнали цената 300 процента, а за клубовете нищо… Само заради девалвацията, заради това, че животът е поскъпнал с 15-20 процента са длъжни да вдигнат парите на клубовете.

Георги Иванов-Гонзо каза, че договорът е подписан чак до 2029 година, но сигурно има някои юридически хватки, които може да се приложат?
– При всички случаи има. Така клубовете ще могат да инвестират повече средства в подобрение на базите си, защото видяхте на какви терени се играха мачове от началото на сезона.

Пет Авг 16, 2024 10:18 am
Профил WWW
Орден "Стара Славия"

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов направи коментар в свой стил дали "белите" биха преотстъпили стадион "Александър Шаламанов" в столичния квартал "Овча купелза дербито между "Левски" и ЦСКА - София.

Цитат:
"На нашия стадион няма да им дам да играят, защото двете агитки го изпотрошиха няколко пъти. Ако оставят по 200 000 лева капаро, може", каза пред "Блиц" босът на най-стария софийски клуб.

Чет Авг 22, 2024 9:45 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"

Венци Стефанов: Това слънце грее, но не топли

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов не скри задоволството си от това, че тимът му отново е с най-много български играчи от началото на сезона и съответно с най-малко чужденци. Той обаче вложи и доза критичност в изказването си по темата.

„Тази политика при нас не е от вчера. Не са малко и момчетата ни до 21 години, но някой от тях играят по седем-осем минути, което за мен не е нормално и е малко. Трябва да им се вдигне минутажът. Да разчитаме още повече на тях. Тимът на Славия отдавна е доказал, че това е пътят, но това слънце грее, но не топли“, сподели босът на белите пред „Тема Спорт“.

„Правилото за младите играчи, които да започват мачовете, беше много добро и доста пъти съм го защитавал, но явно не се харесва на всички. Дано ние да си продължаваме в този дух – да си даваме път и време на младите български играчи. Това е приоритетът за нас и само така ще помогнем и на националните ни отбори да вървят напред“, добави бившият член на Изпълкома.

Пет Сеп 06, 2024 8:50 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"

Венци Стефанов пред dsport за кризата в Славия, нападките срещу него и виковете "Оставка"

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов говори специално пред Дарик радио и dsport след загубата на "белите" от "Левски" с 0:1.

По време на най-старото столично дерби между Славия и "Левски", феновете на „белите“ призоваха президента на клуба – Венци Стефанов, да подаде оставка, а след края на срещата и Златомир Загорчич нападна Стефанов.

"Някои хора търсят причината там, където не е. Аз не мисля, че ако си говорим всеки ден с треньора, нещо ще се промени и отборът изведнъж ще започне да играе по-силно. Аз не отговарям за играта, а за материалната база и всичко останало - там проблеми нямаме. Не искам да казвам какво е моето мнение в сегашната ситуация, защото не мисля, че е редно да си комуникираме през медиите", сподели Стефанов.

"Ако Златомир Загорчич казва, че ни си спомня откога не е разговарял с мен, той има телефона ми и едва ли го е забравил. Може да ми се обади. Цялата тази ситуация ме учудва. Относно бъдещето на треньора Загорчич в Славия - както прецени, нека така постъпи. Преди, когато ходих на мачовете, ме критикуваха, че съм създавал напрежение. Сега пък питат защо не съм на трибуните...", добави президентът на Славия.

"Аз не искам да коментирам спортно-техническите въпроси. Не аз правя селекцията. Ако аз правя селекцията, ще играят младите футболисти, които видяхме през второто полувреме. Относно това, което Загорчич казва, че е останал без футболисти - ако сме били с 8 играчи, това е защото имаме 12 национали, на които обаче не даваме достатъчно доверие в първия състав на Славия", каза още Стефанов.

Нед Сеп 22, 2024 8:57 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"

Часове по-късно той коментира ситуацията и пред "Спортал", където заяви:

Цитат:
"Треньорът трябва да си гледа спортно-техническите въпроси - тренировъчния процес и мачовете, а не да се занимава с клубното управление. На крива ракета знаете, че ѝ е виновен космосът. Категоричен съм, че в управлението на Славия няма проблем, всичко в клуба върви добре, даже много добре. Всичко в Славия е подсигурено на професионално ниво!

Феновете ли? Те не знаят нещата от кухнята, нямат поглед отвътре и могат лесно да бъдат манипулирани. Феновете добре знаят каква е политиката на Славия от дълго време - да се налагат млади футболисти, да се развиват талантите от школата. А такива имаме много и те чакат да получат своя шанс за изява. Имаме 12 национали, които според мен не получават достатъчно доверие в първия състав на Славия".

Пон Сеп 23, 2024 5:03 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"

Венци Стефанов ще гони от стадиона славистите, които го критикуват

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов бе категоричен, че ще вземе мерки срещу феновете.

Босът не е доволен от плакатите срещу него, както и наложените от БФС солени глоби за провинения на агитката.

Той заяви, че това не трябва да продължава и се закани подобни фенове да не бъдат допускани повече на стадиона в "Овча купел".

"Венци не е Славия. С моите колеги сме се постарали Славия да има някаква сигурност и независимост. И да хвърляш камъни, и да вдигаш плакати - няма да продължава така. Имаме 10 000 лева глоба от последния мач - повече няма да го допусна това. Ако трябва, ще наема фирма да контролира неща. Даваме парите си за клуба. Славия има собственост, след нас Славия няма да е сираче, няма да го подхвърлят общини", заяви пред "Арена спорт" Стефанов.

Той взе отношение и по разногласията с треньора Златомир Загорчич.

"Никога не съм правил аз селекцията. Преди две седмици той освободи Мартин Сораков. Думата за играчите е на треньора. Ако аз правя селекцията, ще има поне десет души от нашата школа. Само това може да ви говори, че аз не правя селекцията. Искам нашите деца да имаш шанс. Миналата седмица играхме с отбор, който е дал на България големи футболисти, не видях българин там.

Това ли искат да се случи със Славия? Не, моля ви се. В Славия има условия, заплати, всичко е точно. Нека всеки гледа работата си. Някой път чувам, че тревата не била хубава, два дни се беше развалила помпата... Поне досега не е имало треньор в Славия, който да се е оплаквал от базата или от условията на стадиона", каза още босът на "белите".

Нед Сеп 29, 2024 4:02 pm
Профил WWW
Орден "Стара Славия"

Бат' Венци на 75: Чувствам се на 25! Да не отнемаме функциите на Господ

Г-н Стефанов, честит рожден ден! Как се чувствате на 75 години?

– Като на 25!

Здраве като на космонавт…

– Господ си знае работата. Той решава. Да не му отнемаме тези функции.

Догодина стават 30 лета, откакто сте в българския футбол, в Славия. Вярвахте ли, през призмата на времето, че ще се задържите толкова дълго време?

– Не, ни най-малко…

Предполагаме, че през годините ви е идвало и да се откажете, в някои моменти?

– Много често, по едно време и напоследък.

Какво ви е разочаровало толкова през годините, за да имате такива мисли и намерения?

– Много неща. Най-вече ме разочарова това, че няма желание да се развива българския футбол. Ако нещо се прави то трябва да е за младото поколение. Защото не да е след нас и потоп, а да гледаме да има бъдеще! За да могат моите внуци, вашите деца, утре да имат шанс да се развият. Да изпълнят мечтите си, да станат добри футболисти и човеци, защото имаме много талантливи наши деца. Просто вниманието е малко, пренебрегват се, заради недоказани чужденци. Без значение откъде са. Виждаме, че и слабо се развиват детско-юношеските школи. В тях трябва да се работи по начина, по който го правят европейските клубове. Да взимаме добрия пример, а не да се хвърли на децата една топка и те да тичат подир нея. Още от най-крехка възраст трябва да се учат, че футбола е мъжка игра за джентълмени. И по всякакъв начин да се борят да бъдат победители.

Повече ви даде или повече ви отне футболът за тези години?

– Никога не съм гледал плюсовете и минусите. Винаги съм гледал, ако може да направим така, че да радваме и хората, и децата. И да може така и самите ние да изпитваме наслада от това, което правим. Има една руска поговорка, която гласи – каквото посееш, това ще пожънеш. А ние искаме нещата да се случват ден до пладне. Не става така. Ето, виждаме Грузия. Хората решиха да ограничат броят на чужденците, дадоха шанс на своите деца. Школите заработиха по съвременен начин и гледате къде отиде Грузия, и къде остана България! И тук говорим за страна, която е по-малка от нас, като население. Хърватска вече е от големите сили и няма стигане.

Базите кога ще оправим, явно оттам трябва да тръгнем, ако искаме да видим резултати?

– Това нещо не може да се случи без подкрепата за държавата. А тя нехае, нея това не я интересува. Ние в това отношение вече нямаме база за сравнение и със Северна Македония. В Източна Европа ние сме в най-окаяно състояние.

Дубълът на Славия през 1996 година ли си остава най-яркият ви, бял футболен спомен, момент?

– По принцип да. И многото победи, които сме имали. Това е черешката на тортата ми.

Има ли треньор, който да ви е докоснал най-много, да ви е бил присърце, през годините?

– Кано Коцев завинаги ще остане изписан със златни букви. Имам много положителни спомени и от Миодраг Йешич, Бог да прости и него. И от Иван Колев, Александър Тарханов… От повечето треньори, които са работили в Славия, имам само най-добри впечатления.

Само Наско Сираков не успя да стане добър треньор в Славия?

– Но пък беше много добър футболист, а после и мениджър, след като устиска "Левски" и клубът вече не е с тези борчове, които имаше.

Има ли Венци Стефанов врагове или повече са приятелите?

– Врагове е силно казано. Приятелите са повече, защото все пак футболът е колективна игра и хората се стараят да бъдат заедно. Да са едно цяло. Да гледат в една посока.

Така, както националите ни гледаха в една посока през 1994 година в САЩ…

– Да, но скоро време май няма да имаме такъв момент, за съжаление на това поколение, което е сега.

Кой е най-добрият български футболист за вас?

– С ръка на сърцето, трудно ми е да определя… Аз съм гледал и Гунди (Георги Аспарухов), и Шами (Александър Шаламанов), и Чоко Василев (Александър Василев), и Димитър Якимов. Все големи имена.

Имахте ли друга голяма футболна любов у нас освен Славия?

– Не, никога.

А в европейския футбол?

– Харесвал ми е Манчестър Юнайтед. Там имах приятели. Сега и двамата не са в клуба. Но бяхме много близки с Будимир Вуячич (б.р. – един от главните скаути на Юнайтед) и сър Алекс Фъргюсън. После и с Неманя Видич.

Ще видим ли скоро Славия в битка за челните места?

– Вярвам, вярвам, че ще дойдат много по-добри времена за Славия. И като цяло за българския футбол. Ако не вярваме, защото го правим тогава… Човек все в нещо трябва да вярва.

А загубихте ли вяра за вашата най-голяма болка, отвлеченият ви син? Има ли надежда, развитие. Нещо, за което да се хванете…

– Не. Остава само болката, а с нея трудно се живее… Както казват старите хора, това слънце грее, но не топли!

Нед Дек 01, 2024 2:42 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1287 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 125, 126, 127, 128, 129